רשלנות רפואית באי הסכמה מדעת

 צור קשר להערכת סיכויי ושווי תביעתך ללא התחייבות   

רשלנות רפואית באי הסכמה מדעת

סעיף 13 לחוק זכויות החולה וחוזרי מנהל הרפואה של משרד הבריאות, אוסרים על מתן טיפול רפואי, ללא קבלת הסכמה מדעת של המטופל. מדובר בזכות מהותית של כל מטופל על פי חוק, לקבל את מלוא המידע הרפואי טרם הסכמה לביצוע טיפול רפואי. יחד עם זאת, לבית המשפט מוגשות מדי שנה מאות תביעות בגין רשלנות רפואית בשל ביצוע טיפול רפואי ללא קבלת הסכמה מדעת של מטופלים מראש. 

לטענת המטופלים, הם לא היו מבצעים את ההליך הרפואי באם הרופא המטפל היה מקיים את חובתו על פי חוק, ומספק להם הסבר רפואי מלא מראש אודות הטיפול הרפואי. טיפול רפואי כולל טיפולים אלטרנטיביים, טיפולים ניסיוניים או חדשניים, סיכויים סיכונים, משך ההחלמה, תופעות לווי ועוד…

תביעה לרשלנות רפואית באי הסכמה מדעת לקבלת טיפול רפואי שונה משאר התביעות לרשלנות רפואית בהן נדרש להוכיח נזק בלתי הפיך כתנאי להגשת תביעה. בתביעות רשלנות רפואית באי הסכמה מדעת  לתבוע גם אם לא נגרם למטופל כל נזק גוף .

חייגו 0585999616 או השאירו פרטים

ההבדל בין טיפול דחוף ושאינו דחוף

בכל הקשור לרשלנות רפואית חשוב להבדיל בין שני סוגי טיפולים: טיפולים מצילי חיים המיועדים להציל את חיי המטופל/ת וטיפולים אלקטיביים שאינם דחופים ומתוכננים מראש כמו למשל ניסויים קליניים, טיפולים חדשניים ,ניתוחים פלסטיים או חלק מטיפולי שיניים וכדומה. 

חוק זכויות החולה

חוק זכויות חולה קובע כי בטיפולים רפואיים כמו ניתוחים דחופים המיועדים להצלת חיים, אין צורך לקבל את הסכמת המנותח/ת טרם ביצוע טיפול רפואי דחוף להצלת חיים. יחד עם זאת, בניתוחים שאינם דחופים (ניתוחים אלקטיביים) או טיפולים חדשניים או ניסויים קליניים, חלה על הרופא המטפל חובת גילוי מוגברת המחייבת אותו במתן הסבר נרחב יותר למטופל/ת . הסבר זה כולל מתן מידע אודות סיבוכים נדירים ואפשריות טיפול מגוונות. זאת כדי לקבל הסכמה מדעת של המטופל/ת ולהימנע ממצג שווא. קבלת הסכמה זו של המטופל ,טרם ביצוע הטיפול הרפואי , נקראת "הסכמה מדעת" והפרתה מקימה עילת רשלנות רפואית המזכה בפיצויים.

מהי פגיעה באוטונומיה?

פגיעה באוטונומיה היא ראש נזק נפרד שמופיע בתביעות רשלנות רפואית ומשמעותה פגיעה ביכולתו של המטופל לקבל החלטה לקבלת טיפול רפואי מראש בהתאם לזכותו של כל מטופל לקבלת החלטות על גופו על פי חוק. 

רופא שפגע בזכותו האוטונומית של המטופל להחליט על גופו עשוי להיות מחויב בדין ולשלם פיצויים ללא קשר לשאלת הנזק שנגרם מהטיפול. 

מהי רשלנות רפואית באי הסכמה מדעת 

במידה והמטופל הסכים לביצוע טיפול רפואי ללא קבלת הסבר מלא מראש , אודות הסיכונים והסיכויים של הטיפול הרפואי, גם אם חתם על טופס הסכמה טרם קבלת טיפול רפואי, אין בכך להוכיח רפואית ומשפטית את קבלת הסכמתו לקבלת הטיפול הרפואי.

על הרופא המטפל מוטלת חובה חקוקה להסביר למטופליו בשפה ברורה על כל הסיכונים ו/או הסיכויים הכרוכים בניתוח לרבות סיכויי ומשך ההחלמה, טיפולים חלופיים, צלקות, תופעות לוואי וכד…

לא מספיק שהמטופלים "רק יחתמו" על טפסי ההסכמה מבלי שהבינו היטב וקראו את תוכנם. 

אם הרופא המטפל הפר את חובתו לגילוי מלא ופגע בכך באוטונומיה של המטופל, קמה עילת תביעה בגין רשלנות רפואית באי הסכמה מדעת או פגיעה באוטונומיה המזכה בפיצויים מרביים גם אם ללא נזק.

יודגש שהחוק קובע כי רשלנות רפואית במתן הסכמה מדעת או פגיעה באוטונומיה תחול גם במצב שבו הרופא והצוות הרפואי התנהלו בצורה תקינה ו/או לא נגרם כל נזק למטופל.

אם נפגעתם או קיבלתם טיפול רפואי ללא הסכמה מדעת, שאינו עומד במבחן הרופא הסביר, כמו ברשלנות בניתוח, בהריון ובלידה, באבחון גנטי, אי אבחון מחלות, איחור באבחון סרטן, מחלות לב, ניתוחים פלסטיים ואסתטיים, זיהום לאחר ניתוח, הידבקות בווירוס ובזיהום מסוכן בבית חולים, ייתכן ואתם זכאים לפיצויים משמעותיים בגין רשלנות רפואית בגין אי הסכמה מדעת.

בכל מקרה, על מנת להעריך אפשרות הגשת תביעת פיצויים בעילת רשלנות רפואית, ניתן לפנות להתייעצות אישית עם עורכת הדין נעמי קויפמן ניב וצוות משרדה.

רשלנויות רפואיות נפוצות

רשלנות רפואית בבית חולים / מוסד רפואי I עו"ד נעמי קויפמן ניב I רשלנות רפואית

רשלנות רפואית באי אבחון תסמונות גנטיות קשות

עו"ד נעמי קויפמן ניב I תביעות רשלנות רפואית I רשלנות רפואית בהריון ולידה

רשלנות רפואית בהריון